זוכרים את התחושה כשהייתם ילדים והתנדנדתם על הנדנדה השכונתית?
השמחה שהציפה כל תא בגוף עם תחושות הכח, שמושך אותנו למעלה ואז נחלש כשמגיעים לקצה כדי להתגבר בכיוון ההפוך. כשהיינו ילדים עוד לא היו נדנדות משוכללות עם מעקה בטיחות – אז היינו אחראים על האיזון הדק כדי לזרום עם הכוח שמדביק אותנו למושב כדי שנישאר דבוקים אליו ולא נעוף.
כל יום חיכינו לבילוי ולמשחק מחוץ לבית הספר. בתקופה ההיא הגינות לא היו שיא התחכום. לא היו מתקני משאיות משולבים בקירות טיפוס מיוחדים. במקרה הטוב – שילוב של כמה קורות מתכת או עץ עם צמיגים ממוחזרים והעירייה לא תמיד הקפידה על כל דרישות התקן. כך שתמיד הייתה האפשרות ששרשרת תתנתק לה פתאום בנקודה חלשה (וזה באמת קרה לי פעם אחת :). אבל לא פחדנו… כי למה לנו לבזבז את דקות האושר עם דאגות.
אחת מהתובנות שהגעתי אליהם לאחר אימון לאורך זמן היא שחשוב לשלב גם את הזיק הילדותי שקיים בפנים כדי לגוון את האימון במשחק מסוגים שונים, שהופך את שניהם לסוג של מדיטציה בתנועה.
האימון כמשחק
לאחר כמה חודשים של אימון בצ’י קונג או בטאי צ’י חשוב לשלב אימון של 5 דקות או רבע שעה ביום. בכל יום כדאי לשלב תרגילים שאנו מתחברים אליהם יותר או שעושים לנו טוב. בכל תרגיל ניתן לשחק על ידי מיקוד תשומת הלב בעקרונות שונים שנמצאים בבסיס של האימון – שחרור, נשימה, יציבה, שווי משקל ותנועה מהמרכז.
ככל שמתקדמים יש יותר חשק לאימונים בבית ואז חשוב מאוד לגוון את האימון. בשלב הזה מכירים יותר סדרות תרגילים וחשוב לתרגל גם כדי לא לשכוח, אבל זה רק תירוץ צדדי שלא יעמוד לבדו. ניתן לשלב תרגילים שונים או לנסות סדר שונה לאימון (כמובן אחרי חימום מסודר). אפשר לערוך סבב שבועי / דו-שבועי של התרגילים השונים שאנו מכירים או להקצות שבוע ממוקד לתרגיל שקיבלנו עליו דגשים מהמדריך במסגרת האימון הקבוצתי האחרון. בשלב הזה מעבר על העקרונות באימון מקבל חשיבות רבה אף יותר – בכל עיקרון בנפרד ובשילוב של כל העקרונות יחד.
עונות השנה
בהקשר הזה חשוב להזכיר את עונות השנה בתור עוגן חשוב לגיוון. בחורף חשוב להקדיש יותר זמן לתרגילי חימום לפני תחילת התרגול, וייתכן שנבחר בתרגילים שעוזרים לנו להתחמם מהר יותר כדי להכין את השרירים הגידים והמפרקים לאימון בטוח יותר. בקיץ ייתכן שנבחר לפזר את התרגול למספר תרגולים במהלך היום או לשנות את שעות התרגול בהתאם לעומס החום.
צריך לזכור שבכל יום אנו קצת שונים מימים אחרים – ולעיתים דווקא תרגול קבוע – מאפשר לנו לבחון את עצמנו ולהבין שכדאי לשים דגש על תרגיל או עקרון מסויים שיכול לעזור לנו יותר. לפעמים אנחנו קמים בבוקר עם שרירים תפוסים אז נתמקד בעקרונות של נשימה ושחרור ונשלב יותר תרגילים שמניסיון העבר שלנו עוזרים לנו להתחיל יותר טוב את היום.
אז המשחק באימון יכול לעזור לנו לשמור על עניין לאורך זמן, הגיוון מאפשר לגוף להתחזק בדרכים שונות – שני אלו תורמים רבות לריכוז באימון, שמאפשר לשפר את הקואורדינציה ובעיקר עוזר לנו להתמקד ולהפוך את האימון לסוג של מדיטציה, שמשאירה בחוץ את יתר העולם לשעה אחת. כך מסיימים את האימון רגועים יותר כאילו אנחנו אחרי שינה מרעננת.
בעזרת המשחק נוכל לאזן בין שעמום לבין עשיית יתר כמו האיזון שמונע מאיתנו לעוף מהנדנדה, ובעקיפין הוא יתרום לנו גם מבחינת הגוף וגם מבחינת הנפש … בדיוק כמו משחק ילדים.