חמשת היסודות בפילוסופיה הסינית ובצ’י קונג

חמשת היסודות בפילוסופיה הסינית ובצ’י קונג

חמשת היסודות – פילוסופיה סינית - נאנו צ'י Nano Qi

אחד מהמודלים הבסיסיים בפילוסופיה הסינית הוא חמשת היסודות או חמשת המצבים/מעברים. לפי גישה זו שמקורה בסין העתיקה העולם בנוי מחמישה יסודות הנמצאים בזרימה תמידית בין אחד לשני – מתכת, מים, עץ, אש, אדמה; וניתן לחלק את העולם לפי חמשת אלמנטים הללו.

חמשת היסודות בטבע

ההנחה היא שההסתכלות הבסיסית נבעה מחברות האדם הראשונות שניסו למצוא סדר בעולם. מעגל הצמיחה מתאר את זרימת האלמנטים כפי שהסינים ראו אותם בטבע – המים מזינים את העץ, העץ מזין את האש, האש יוצרת עפר ואדמה, במעמקי האדמה נוצרת המתכת והמתכת (סלעים באדמה) מחזיקה את מי התהום שבתורם מזינים את העץ.

במקביל למעגל הצמיחה זיהו הסינים גם את מעגל הריסון או הבקרה – מים מרסנים אש, אש מתיכה מתכת, מתכת גודעת את העץ, עץ מרסן את האדמה שלא תזוז והאדמה מרסנת את המים.

מעגל חמשת היסודות בפילוסופיה וברפואה הסינית - מתכת, מים, עץ, אש, אדמה - נאנו צ'י Nano Qi

הסינים שייכו גם שעות היום ועונות השנה לחמשת האלמנטים:

יסודעונות השנהשעות היום
מתכתסתיוערב
מיםחורףלילה
עץאביבבוקר
אשקיץצהרים
אדמהקיץ מאוחראחה”צ

כיווני התנועה בשושנת הרוחות או המצפן הסיני משויכים גם הם לאלמנטים השונים. ניתן לשים לב שבחלק העליון מופיע הדרום ולא הצפון כנהוג במערב.

גוף האדם – מיקרוקוסמוס של הטבע

כחלק מהתפיסה של הרפואה הסינית – גוף האדם הוא מיקרוקוסמוס של העולם ולכן לחלוקה זו תהיה גם נגזרת הנוגעת לגוף האדם.

מעגל החיים של האדם מתחיל ומסתיים במים שמסמלים מוות ולידה, עץ – נעורים, אש – בשלות, אדמה – בגרות ומתכת – שיבה/זקנה.

בצד הגופני – ברפואה הסינית מתוארים שישה זוגות של מערכות עיקריות בגוף האדם (סה”כ 12 – ז’נג פו) – שמחולקים גם הם לחמשת האלמנטים. לאלמנט האש משויכים 2 זוגות ולכל יתר האלמנטים משויכים זוג מערכות. לאלמנט המתכת משויכים ריאות / מעי הגס, לאלמנט המים כליות/ שלפוחית השתן, לאלמנט העץ כבד / כיס מרה, לאלמנט האש – לב/מעי דק ומעטפת הלב / מחמם משולש ולאלמנט האדמה – קיבה / טחול. לכל אלמנט ישנם גם חלקי גוף ואברי חישה המשויכים אליו. 

יסודפרק חייםאיבר ייןאיבר יאנגחלקי גוףאברי חישה
מתכתזקנהריאותמעי גסעוראף
מיםלידה / מוותכליותשלפוחית שתןעצמות/ אברי רביהאוזניים
עץנעוריםכבדכיס מרהגידים מפרקים ורצועותעיניים
אשבשלותלב (מוח) מעטפת הלבמעי דק מחמם משולשכלי דםלשון
אדמהבגרותטחול/לבלבקיבהשריריםשפתיים

הרפואה הסינית הינה רפואה הוליסטית המתייחסת לגוף ולנפש ולכן לכל יסוד/ קבוצת איברים משויכים גם רגש ותכונת אופי:

יסודרגשתכונות אופי
מתכתעצבאומץ
מיםפחדאמון
עץכעסנדיבות
אשלהטהבנה
אדמהדאגההגינות

לפי התפיסה של הרפואה הסינית קיימת תמצית אנרגייה החיונית לכוח החיים – אנרגיית החיים המכונה צ’י. בגוף האדם ובכל ייצור חי זורם הצ’י באופן מתמיד במערכות הגוף השונות. איזון של מערכות הפיזיולוגיות בגוף והנפש מתבטא בין היתר בזרימת מתמדת וללא חסמים של הצ’י. לפי רעיון זה – חסמים בזרימת הצ’י הם המקור למחלות.

מרידיאנים – ערוצי אנרגיה בגוף האדם

לפי הרפואה הסינית – אנרגיית הגוף נעה במסלולים קבועים החוצים את הגוף – מסלולי אנרגיה אלו מכונים מרידיאנים.

12 המערכות (איברים) בגוף האדם שתוארו קודם מתבטאים גם הם בערוצי אנרגיה (צ’י) המפוזרים בכל רחבי הגוף. בנוסף אליהם מתוארים גם 8 ערוצים ייחודיים – שמתפתחים עוד בשלב הראשוני של ההיריון ונחשבים בסיסיים יותר, ובהם הערוץ השולט (GV – Governing Vessel) והערוץ המכיל (CV – Conception Vessel). הערוץ השולט והערוץ המכיל משלימים יחד מעגל של זרימה אנרגטית החוצה את הגוף כולו במרכזו מאחור ומלפנים ומזינה את כל יתר המרידיאנים. לצידם מתוארים גם ערוצים משניים המזרימים את האנרגיה מהפנים לחוץ וההפך. זאת, בדומה למערכת הדם שאחראית לפיזור דם וחומרי הזנה ברחבי הגוף.

על פני המרידיאנים מפוזרות נקודות שיכולות לשמש לטיפול לצורך איזון זרימת האנרגיה או פיזור אנרגיה עודפת בעזרת דיקור, לחיצה או עיסוי.

אחת מגישות הטיפול ברפואה סינית היא איזון של זרימת האנרגיה בין האיברים באמצעות הסתכלות על מודל חמשת האלמנטים.

צ’י קונג 5 היסודות

צ’י קונג הינה אמנות ריפוי בתנועה, שמהווה חלק מבסיס הידע של הרפואה הסינית המשלימה ומטרתה טיפוח של אנרגיית החיים – הצ’י. המדובר באוסף מגוון ורחב של תרגילים שמבוצעים כמדיטציה במנוחה או בתנועה.

מאחר וחמשת היסודות הינה פילוסופיה עתיקה התפתחו במשך השנים סדרות תרגול שונות הנקראות צ’י קונג 5 היסודות.

המשותף לכל הסדרות הוא הניסיון להפעיל את המרידיאנים המשויכים לאלמנטים השונים באמצעות תנועות המאפיינות את האלמנט או תנועות שמותחות/מגרות את המרידיאנים של האיברים המשויכים ליסוד לטובת חיזוק הגוף כולו בעזרת זרימה אנרגטית מאוזנת.

מאפייני התנועה של היסודות השונים:

  • מתכת – למעלה ולמטה
  • מים – ימינה ושמאלה
  • העץ – קדימה/אחורה ופיתול
  • אש – פיזור (מבפנים החוצה)
  • אדמה – כינוס (איסוף למרכז)

מטרת התרגול היא קידום זרימה תקינה ומאוזנת של אנרגיית הגוף בין האלמנטים השונים, שמהווה לראיית הרפואה הסינית בסיס משמעותי לצורך קידום שמירה על בריאות תקינה.

דילוג לתוכן